Hogy karácsonykor pompázzon

A karácsonyhoz a szépen virító kaktusz is hozzátartozik. A kedvelt, Dél-Amerika hegyeiből hozzánk szegődött szobanövényünk kevés törődéssel december-január idején is szépen ontja virágait.
A karácsonyi kaktusz igen barátságos, nem szúr, csak zöldell és virágzik. Éppen akkor bontogatja piros, vagy rózsaszín szirmait, amikor más virág már régen álomba szenderült. A levéltagok végén meginduló virágoztatásához mostanában érdemes odafigyelni, így nagy biztonsággal számíthatunk arra, hogy kis kedvencünk a karácsonyi dekoráció pompás darabja lesz.

karacsonyi_kaktusz 2















 A növény virágzása akkor indul meg, ha olyan állandó helyet biztosítunk számára, ahol a levegő hőmérséklete 14 – 15 fok körüli. Fedett teraszok, verandák kitűnő választás, itt ugyanis az állandó hűvös, kissé párás levegő mellett megfelelő mennyiségű fényhez is hozzájutnak. A karácsonyi kaktusz érzékeny az öntözésre, ha földje kiszárad, nem indul meg a virágzás. Ugyanakkor a túlöntözést sem viseli, ezért legjobb módszer, ha naponta kevés vízhez juttatjuk. Ha igazán dús virágzatra vágyunk, ne sajnáljuk tőle a heti egyszeri tápoldatos öntözést.
A karácsonyi kaktusz nem szeret mozogni. Ha megszokott helyétől megfosztjuk, kis virágait leveti. Éppen ezért nem ajánlott virágzása idején a jó meleg, fűtött szobába vinni, még akkor sem, ha úgy gondoljuk, karácsonyi hangulatot teremt.
A növény szaporítása magról is történhet, de gyorsabb fejlődésre számíthatunk, ha egyszerűen néhány levéltagból álló növényi részt helyezünk virágcserépbe. A levél föld alatti része figyelmes öntözéssel néhány nap alatt meggyökeresedik.forrás:magyarno.com