Őszi munkák a kertben




Az ősz az az évszak, amikor új növényeket dugványozunk. Vegyünk 10 cm-es dugványokat olyan fás szárú növényekből, mint a rozmaring, a babér vagy a Banksia és a selyemtölgy. Távolítsuk el az alsó leveleket, mártsuk a dugványokat hormonporba, majd jó minőségű virágföldet tartalmazó kis cserepekbe ültessük el őket. Tartsuk a talajt kissé nedvesen, és helyezzük a növényeket széltől és naptól védett helyre.
Megnyírtam a sövényt a tél beállta előtt, hogy sűrű legyen.


Ellenőrizzük a gyepet,megtörtént az utolsó fűnyírás, győződjünk meg arról, hogy az előző havi permetezés kiirtotta-e a gyomokat. Ismételjük meg a kezelést, ha szükséges. Forgassuk meg a gyepet egy kerti villával és könnyedén szórjunk szét rajta egy kevés meszet. Ez kissé megédesíti a talajt a sokévi műtrágyázás után. Élénkítsük fel a fáradt pázsitot őszi táppal, hogy készen álljanak a hideg tél átvészelésére.A megritkult gyep felülvetését is elvégezhetjük még október elején. A foltokat töltsük ki tápdús kerti földdel, tömörítsük a talajt és öntözzük be a területet, majd azután szórjuk ki a fűmag - keveréket. A vetéshez a szokásosnál nagyobb, 40-50 g/m2 mag mennyiséget használjunk a kedvezőtlenebb csírázási körülményekre tekintettel. Amennyiben felülvetésre kerül sor, a műtrágyát egy héttel később juttassuk ki a gyepre.

Összegyűjtöttem a lehullott leveleket és a lekaszált füvet, felaprított ágacskákat, amik a sövény-nyírás után maradtak, és rétegesen egy komposztládába tettem.


 Átforgatom rendszeresen egy vasvillával, hogy a levegő átjárja és táplálja az organizmusokat, és gyorsítsa a szerves anyagok lebomlását. Ne terheljük túl a komposztot egy adott összetevővel, hanem készítsünk keveréket.

A földigiliszta a termékeny talaj jele. A komposzthoz adott szerves anyagok, például a levelek és a tehéntrágya odavonzza a földigilisztákat, így nem szükséges több gilisztát vinni a kertbe.

 A szerves anyagok által odavonzott giliszták ellátják a talajt tápanyaggal, és járatokat fúrnak a földbe. Kiskertekben alkalmazható helytakarékos módszer, hogy a leveleket lyuggatott műanyag zsákba rakjuk, így a levelek gyorsabban bomlanak le. Keverjünk a lomb közé ammónium-szulfátot, és amikor a zsák megtelt, alaposan öntözzük meg és kössük be a száját. Körülbelül hat hónap elteltével a levélkomposzt talajtakarásra használható, illetve bedolgozható a talajba. Kiváló talajjavító anyag.
A művelet megkezdése előtt azonban jó tudni, hogy az örökzöldek, valamint néhány lombhullató fa, így a dió és az akác lombja nem alkalmas komposzt készítésére. A nyár és a platán lombja lassabban bomlik le, mint a bükk, vagy a tölgy levele.

Ha szeretné, hogy a tavasz első napsugara gyönyörű tulipánokat és nárciszokat találjon a kertjében, most kell elültetni a hagymás növényeket.



Ültessük szét az évelő örökzöldeket. Emeljük ki a földből őket, válasszuk szét a töveket és ültessük át őket jó minőségű talajba.